18 mars 2011

Notch Allmighty

Nu är det dags. Idag kommer jag prata (skriva menar jag såklart) om Minecraft. Detta spel som på rekordtid vuxit till ett internetfenomen helt utan reklam, och förhäxat var och varannan som kommit i kontakt med det. Jag provade det efter att ha sett flertalet videor på Youtube med andra som spelar det. Inom två veckor köpte jag spelet och spelade legitimt. Jag lät en kompis låna mitt konto för att prova det, inom kort hade hon köpt det själv. Jag lät ytterligare en kompis prova mitt konto, och så köpte även han det. You see?

Det är inte precis dyrt, det är trots allt ett indiespel. Just nu, i betafasen, kostar det ca 130 SEK; 25% rabatt på det planerade fullpriset. Idag finns det 5,5 miljoner registrerade användare på deras hemsida, varav 1,6 miljoner har köpt spelet. Det är ett spel som inte ens är färdigt, som startade med noll i budget, och som aldrig lagt ut ett öre i marknadsföring. Och inte nog med det; det är svenskt. Först en kort historia.

I maj 2009 visade Markus Persson, även kallad Notch, upp ett hemkodat spel han kallade Minecraft, inspirerat av några liknande föregångare. Det gick ut på att bygga saker i en tredimensionell värld, helt uppbyggd av kubikmeterstora block. Sommaren 2010 hade Notch vidareutvecklat spelet och släppte då alphaversionen av det nya survivalläget, och satte ett pris på det. Det har alltså gått 9 månader från officiellt släpp till 1,6 miljoner köp. Wow. I december gick spelet över i betafas, och Notch har också bildat ett företag, Mojang, som jobbar med att utveckla Minecraft. Men vad går det ut på?

*******

Det är det som är grejen med Minecraft. Det är så himla svårt att beskriva. Det måste upplevas, antingen genom Youtube eller förstahandserfarenhet. Dessutom finns ingen tutorial som beskriver hur man ska gå till väga, så man måste avända sig av wikin eller Youtube för att fatta vad man ska göra. Men det börjar enkelt. Du vaknar upp ensam och ser solen gå upp i öster. Solen är fyrkantig, allt är fyrkantigt. Du kanske ser några kubistiska  får, eller kor, eller grisar hoppa omkring. Du går fram till ett träd, och slår på stammen tills en bit ploppar loss, som du plockar upp. Träet "craftar" du till plankor, som du craftar till en arbetsbänk. På arbetsbänken craftar du en hacka (korphacka är nog den korrekta svenska termen) av trä som du hackar sten med. Av stenen gör du en stenhacka, stenspade, stenyxa osv. Du gräver jord och sand och hugger ner träd. Då börjar det bli mörkt.

Dagen i Minecraft är 10 minuter lång, innan skymningen kommer. Det blir snabbt mörkt ute. Väldigt snabbt. Det lilla ljus du har kvar är månen. Och medan du frenetiskt använder allt du kan av jord, trä och sten för att slänga ihop ett skydd för natten, börjar du höra konstiga ljud, och fotsteg som närmar sig. Hela natten sitter du i ditt skitiga skjul och hör skelett, zombier och spindlar skrapa mot väggarna. Slutligen blir det dag, och zombierna och skeletten brinner upp. Spindlarna blir passiva. Du vågar dig ut. Nöjd med att ha överlevt din första natt vänder du dig om för att fortsätta samla resurser... och kommer öga mot öga med en grönspräcklig kaktusliknande varelse med plågat uttryck. Den fräser till och en sekund senare finns det bara kvar en vägg av ditt skjul och både du och creepern är bortsprängda. Du vaknar upp igen på samma plats som förra dagen.

*******

Så ser en typisk första natt ut i Minecraft. Sen hittar du kol, och gör facklor. Du bygger en ugn, och smälter sand till glas, tillagar fläsk från grisarna, och smälter den järnmalm du hittar begravt i stenen, och gör ännu bättre verktyg. Det handlar om expansion, om kreativitet, och om att överleva. Visst, du kan bygga en fantastisk skapelse på din bakgård, men när som helst kan en creeper spränga upp det, om man inte vidtar nödvändiga säkerhetsåtgärder. Du hittar guld. Du gör kompasser och klockor. Du hittar diamant, gör diamantverktyg. Du gör hinkar för att transportera vatten och lava. Du hittar redstone, en magisk mineral vars pulver leder ström och tillåter dig bygga elektroniska maskiner såväl som mekaniska, såsom en fullt fungerande järnvägsstation. Slutligen hittar du obsidian, som bara en diamanthacka kan rå på. Av obsidian bygger du en portal som aktiveras med ditt tändstål. På andra sida finns the nether, en parallell värld där allt är röd sten och lava, och gigantiska ghasts flyger omkring och skjuter eldbollar på dig. Den kallas ofta för helvetet.

Vare sig du gillar att utforska, gräva, slåss, dekorera, bygga eller förstöra, så är Minecraft för dig. Berggrunden är fylld med grottsystem, där monster bor. Världen ovan har vackra formationer att hitta och bygga nya baser på. Det finns inga gränser! Världen genereras allteftersom den utforskas, och har en teoretisk maxstorlek på åtta gånger jordens yta. Det finns heller ingen ångrafunktion. Oj, du felkonstruerade eldplatsen i din gigantiska träkoja, och elden sprider sig till golvplankorna. För varje block du släcker har tre nya fattat eld. Hejdå träkojan! Börja om på nytt.

För en suveränt bra och underbart komisk Minecraftserie på Youtube rekommenderar jag Yogscast, bestående av britterna Simon och Lewis. Vare sig du aldrig sett Minecraft, eller spelar det dagligen, se Yogscast spela.Trevlig helg!
http://www.youtube.com/show?p=M-_uPjfjVzc&s=1

Inga kommentarer: